In this section

Timber Design Awards

Matakana Barn

A mere hour drive from Auckland City this new family home on a rural site in Matakana feels a million miles away.

A mere hour drive from Auckland City this new family home on a rural site in Matakana feels a million miles away. Perched upon a grassy knoll against a backdrop of native bush, the elevated siting delivers blanket views over the rural property, neighbouring vineyards and beyond.

Approach to design was informed by the local vernacular architecture of rural sheds and barns as well as the Totara trees on the site. A natural silvering of the Totara reflects and compliments the silver galvanized metal roofing and silver window joinery giving a nod to the modest barn. Reclaimed, naturally fallen totara from Northland was selected for this purpose.

Designing with wood gave a chance to express the timber’s inherent quality of being a natural living element. Creating an innovative fixing method that allowed the timber to move, expand, contract and stretch acknowledged it’s nature as the timber adapts to the different climatic conditions it is exposed to.

This Totara rainscreen wraps the gable form inside and out with a lovely waft of the Totara apparent as soon as the door is opened. Warm hues of the interior lining and exposed trusses in the same raw native timber enable the versatility of the timber to be expressed including large Totara pivoting wind
regulating screens.

The resulting home is able to adapt and change with the environment it’s Perched upon a grassy knoll against a backdrop of native bush, the elevated siting delivers blanket views over the rural property, neighbouring vineyards and beyond.

Approach to design was informed by the local vernacular architecture of rural sheds and barns as well as the Totara trees on the site. A natural silvering of the Totara reflects and compliments the silver galvanized metal roofing and silver window joinery giving a nod to the modest barn. Reclaimed, naturally fallen totara from Northland was selected for this purpose.

Designing with wood gave a chance to express the timber’s inherent quality of being a natural living element. Creating an innovative fixing method that allowed the timber to move, expand, contract and stretch acknowledged it’s nature as the timber adapts to the different climatic conditions it is exposed to.

This Totara rainscreen wraps the gable form inside and out with a lovely waft of the Totara apparent as soon as the door is opened. Warm hues of the interior lining and exposed trusses in the same raw native timber enable the versatility of the timber to be expressed including large Totara pivoting wind
regulating screens.

The resulting home is able to adapt and change with the environment it’s