In this section

Timber Design Awards

Hurstmere Green

This project, designed by Sills van Bohemen Architects and completed in 2013, is the result of a design competition and involves the upgrade of an existing public open space in central Takapuna.

The upgrade provides a direct and legible between the Takapuna town centre and the beachfront reserve. There are now easier connections through the park and better integration with the terraces of the ASB building and post office building (to the south & north respectively) which has stimulated more activity in these neighbouring properties. The Rangitoto Path is a new primary connecting axis that lines up directly with the cone of Rangitoto Island.

Timber has been used specifically to provide warmth and comfort to surfaces where people will sit, and as a contrast to the stone and concrete surfaces.

A timber deck with a number of timber picnic tables have proved to be an extremely successful public seating area adjacent to the local café and with good views over the park.

Wooden loungers big enough for two provide another popular sunny spot on bleachers overlooking the action.

On Hurstmere Road three groups of existing palm trees have been transformed into “Desert Islands” with generous, curvaceous islands of timber providing places to sit, lie, busk or play.

The timber elements complement sculptor Brett Graham’s carved elements that recall the myth around the creation of Lake Pupuke and Rangitoto Island. These sculptural elements are integrated into the fabric of the park – including one that serves as a drinking fountain.

Photos by Simon Devitt