In this section

Timber Design Awards

Devonport Library

Athfield Architects initial design approach was for a crafted building that could respond to the park setting & historical character of the timber villas of Devonport.

Athfield Architects initial design approach was for a crafted building that could respond to the park setting & historical character of the timber villas of Devonport. The building was designed to provide a range of different scaled internal spaces that relate externally to the street, park, harbour & main-street. Utilising timber elements provided both exterior & interior warmth & character and created a welcoming & familiar atmosphere.

Formally, the building comprises two elements – a double height ‘veranda’ facing the ‘civic’ side of Devonport that is in turn wrapped around the south & east by ‘snug spaces’- smaller, more intimate & quieter zones.

The double height ‘veranda’ is an exposed glue laminated radiata pine portal frame. The exterior is clad in western red cedar vertical shiplap boards & a high level cedar ‘fretwork’ solar screen element. The interior was lined with western red cedar, pine plywood and dark stained oak. The bespoke shelving wrapping the main stair and the children’s and teen’s areas is pine. The window seats, porthole windows and internal joinery in the ‘snug’ are fabricated from laminated pine plywood, and laminate faced ply sheet. Large sliding cedar faced door panels separate the living and community room spaces. Black and natural oiled & stained timber finishes frame and foreground the colours of the library collection, furniture, and people as well as views of the park and harbour beyond. The warm timber tones from the cedar lined walls and glue laminated timber contribute to an interior aesthetic that has been embraced by the local Devonport community.