In this section

Timber Design Awards

Closeburn Residence

The House at Closeburn Station, Queenstown is placed within a clearing of NZ Native Beech on a raised plateau overlooking Lake Wakatipu.

The House at Closeburn Station, Queenstown is placed within a clearing of NZ Native Beech on a raised plateau overlooking Lake Wakatipu.

The native bush and Alpine/Lake character of the site, called for a structure that should be crafted entirely of wood and stone.

The resulting design has created a dwelling that is in complete balance and harmony with its setting.

The plan form wraps around the edge of the plateau, providing rooms that open out to the lake view and also into a sheltered garden surrounded by the forest.

The gently sloping roofs reach out to the bush, and allow the evening sun to penetrate the dwelling as it descends below the mountain rim.

Cedar cladding wraps around all exterior soffit and wall surfaces to maintain the simplicity and character of the design, and to create a sense of ‘oneness’ with the forest.

Timber continues to run through the interior spaces in american oak. The continuation of the timber lining from inside to out, accentuates the merging of the interior spaces with the forest.

Two massive stone fireplace/chimneys pin the airy and lightweight timber structure to the land.

The power of the stone work accentuates and compliments the lightness and beauty of the cladding.

The refined detailing of the timber work further extends the beauty and character of these natural materials.

The dwelling is designed to meet an elevated environmentally conscious design criteria in the use of passive design, insulation, glazing, materials, energy and heating systems and the aesthetics of the site.