In this section

Timber Design Awards

Additions & Alterations

Our clients’ family had out grown their existing house and their brief called for a new living area and master bedroom.

Our clients’ family had out grown their existing house and their brief called for a new living area and master bedroom. In addition there was very little connection between the existing house and the large back garden due to the two metre level change.
With the budget in mind our response to this brief was to add two simple boxes onto the back of the existing house. The first box is a linking element through which stairs descend through to the new living area and bedroom. These are set down at ground level to open directly onto the outdoor living area and garden.
Again for budgetary reasons it was decided that the addition would be clad in plywood. The cedar battens over the sheet joints were oversized to add texture. These battens throw a strong shadow and add visual weight in a nod to the existing brick house.
The plywood cladding and cedar battens are both bandsawn and stained red.
Exterior doors and windows are also timber and are clear finished to contrast with the cladding colour.
Timber is also used extensively in the interior. The kitchen cabinetry and doors are constructed using Oak veneer while the ceiling of the living area features cedar sarking.
This use of timber adds warmth to the interior and a satisfying contrast to the crisp white walls.