In this section

Commercial

Residential

Other

By location

Case studies

White House

The White House project is alterations and additions to an existing Federation house facing Centennial Park, Sydney.

The clients needed a family home with open flowing spaces that connected yard, pool and interior, a contemporary refurbishment that respected the old house. A lean-to kitchen and laundry was demolished to make way for the new addition to the rear. A photo of the original street facade revealed a timber shingle clad gable and balcony which had disappeared over time. This was reinstated and minor restoration works were carried out. The Federation palette of sandstone, shingles and face brick became the materials for the new work.
We are interested in ambiguous space and experience and the journey one takes through architectural space. The visitor is confronted with a restored shingle clad facade and enters through the old front door, moving through an essentially restored interior and arriving in an expanding interior of the new. One arrives in a very modern abstract interior with a large enigmatic floating brown box cantilevering into the double height void. Glass sliding doors that separate the room from the yard disappear into a large steel box concealing them from view, making the movement between the spaces seamless and uninterrupted. Motorised blinds also provide shading. The visitor then turns to realise that the back facade to the old house is actually sitting in the new lounge room, with the eye taken up and towards the sky allowing one to see the complete facade with gable and chimney, creating an ambiguity of internal/external space. Space flows and extends horizontally and vertically to create openness and a scale that is large and enveloping. The addition wraps around the old which is legible both internally and externally. Materials used on all surfaces move inside and out and all planes and spaces become articulated.
Recycled materials used in the project include: recovered demolished bricks from the existing house; sandstone blocks found on the site, and recycled hardwood used substantially throughout ground floor and in the kitchen joinery.

External Materials:

Sandstone, cedar shingles, render & paint, galvanised steel windows & doors, recycled blackbutt screens,
recovered existing face brickwork.

Internal materials:

Sandstone, render & paint , galvanised steel windows & doors , recycled ironbark flooring and decking at ground
level, 2pack polyurethane joinery, recycled ironbark joinery , carpet at first floor by alex bowen carpets.

Awards:

2005
NSW RAIA Residential Award
– Single Housing Alterations & Additions
RAIA (National) Residential Award
– Residential Buildings
2004
IDA Interior Design Award
– Winner – Refurbished Residential Category
– Winner – Refurbished Interior Design Catergory
Australian Design Awards
– Winner – Interior Design Selection