In this section

Commercial

Residential

Other

By location

Case studies

Gladehouse

The Gladehouse is a late 50’s residential dwelling set in a bush glade in the suburb of Remuera. With a low pitched gabled roof, raking ceilings and exposed rafters, the client’s loved the style of the original house, and were committed to ‘recycling’ the building instead of starting anew.

Fundamental to the redesign was the notion of providing “graduated connections” to the surrounding glade, physical and visual.

Spaces are defined by a “blade” element, an extension of the original chimney breast, that alters the entrance’s appearance, unifying the two floors and creating a stairwell that accommodates two fireplaces – one exterior, one interior.

The new entry has been lowered and the structure floated over a pool of water to give a sense of lightness that reflects light into the inner recesses of the lower level.

Alterations to the upper private wing look to better utilise existing space; a reconfigured Master bedroom/new ensuite, new bathroom and additional bedroom.

The new garage extrudes from the existing gable form and is wrapped in a mixture of clear acrylic sheet/overslatting and stained shadowclad ply.  A new ramp connection to the rear entry is covered by an “attached’ series of angle frames with open slats fixed to allow secure passage whilst maintaining light and openness.

The lower floor area now incorporates guest accommodation with connections to a deck/patio area and landscaped gardens.

Timber has been used extensively to reference the materiality of the surrounding glade of trees, bringing their colour, texture and aroma into the house’s interior, strengthening the connection between interior and exterior.

  • Shadowclad exterior plywood cladding to new extensions
  • Recycled/reused  existing Western Red Cedar cladding
  • Yellow Cedar horizontal slatting & balustrades
  • Western Red Cedar exterior joinery in upper living area
  • Greenheart timber decking
  • Victorian Ash timber flooring through out
  • Existing Douglas Fir rafters & sarking retained and stained
  • Austral Hoop Pine ply cabinetry throughout