In this section

Timber Design Awards

Beach Residence – Scott’s Landing

This beach house is sited in a coastal protection zone on the Te Kapa inlet of the Mahurangi harbour. Falling gently east to a tidal sandy shoreline, it is surrounded by native bush and trees.

The house comprises two separate structures both with mono-pitched, coloursteel roofs. Walls are clad in cedar vertical boarding, and timber verandahs take advantage of the sun and views to the coast with its native bush and bird life. These simple forms and the muted, natural colours of charcoal boarding and joinery, along with the dark green roofs, integrate and merge into the coastal landscape.

The timbers used in the design of the house provide an inviting internal environment and a low-maintenance, rustic external look.

Internally, timber has been carefully selected to provide quality yet give a natural, honest and warm feel.  Recycled rimu flooring complements Meranti plywood wall linings. Band sawn Macrocarpa panelling is added as a dado in the lounge. Exposed natural band sawn Douglas Fir rafters and Shadowclad pine plywood sarking is used in all living spaces. Rough-sawn ledge and brace cedar doors are used both externally and internally, with cedar louvers and shutters added at windows, for shade and light control. The Meranti plywood wall panels are fixed with raised brass Hex Head screws with rebated joints to express each panel. The Macrocarpa band-sawn boards in the lounge are fixed with exposed brass nail heads. Rebated Tasmanian oak jambs are used at windows and doors. Vertical cedar slats feature on ceiling bulkheads. The absence of scotias, architraves and skirtings allow timber wall elements to be fully expressed.

Externally chunky recycled jarrah wharf beams have been used to form a pergola and linking device between the two buildings cedar slats are incorporated between the pergola posts as a screening device at the entry stairs. Decks comprise treated pine members with macrocarpa planks used to define the outdoor seating area in front of the outdoor fireplace. Recycled pine decking from the previous cottage on the site has been reused for the deck steps and spa decks.

The house contains no plasterboard, plaster stopping paints or chipboard. Applied finishes comprise CD50 stain to external cedar boarding and exposed pine rafters and purlins. Internally clear finish is limited to Meranti plywood, cedar doors and door/window jambs with most other timber elements left in natural state.

Awards:
Winner Residential Architectural Excellence, NZ Wood Timber Design Awards 2010